Sevärdheter

Turins största och mest kända sevärdheter är mestadels olika slags barockslott och kyrkor. Men det finns mycket mer än så som t.ex. vacker stadsarkitektur och intressanta museum.

Mole Antonelliana

Turins landmärke är en byggnad som grundades 1888 som en synagoga. Byggnadens 167,5 meter höga torn är det högsta murverket i Europa och innehåller idag ett av de vackraste biomuseerna som går att finna.

Nationella biomuseet (Museo Nazionale Del Cinema)

Detta imponerande museum öppnade i juli 2000 och ligger i byggnaden som symboliserar Turin – Mole Antonelliana. Hela utställningen är utspridd över 3 200 kvadratmeter och fem våningar. Några av de teman som museet erbjuder är ”bions arkeologi” och ”videokameran”, samt en utställning av filmaffischer. Extra roligt är att dräkten som Christopher Reeves hade på sig i den första Superman-filmen finns i biomuseet.

Bilmuseet (Museo dell’Automobile)

I detta museum, som är ett himmelrike för den som är född med bensin i ådrorna, hittar du över 170 fordon. Det finns gamla bilar från 1800-talet till supermoderna Formel1-bilar. Självklart hittar du en stor samling Ferraribilar, då Fiat, som har sitt säte i Turin, är ägare till den legendariska sportbilstillverkaren. Tyvärr renoveras museet för tillfället och öppnar igen för allmänheten 2011. En del av utställningen hittar du i Torino Esposizioni, som ligger ungefär 2 km från Museo dell’Automobile.

Madama-slottet (Palazzo Madama)

Nyligen öppnad igen efter en lång tids renovering. Slottet är en mycket populär turistattraktion. Madama-slottet var hem för drottningen och är en blandning av medeltids- och barockrum. Slottet innehåller mycket konst som föreställer Jesus Kristus i olika delar av hans liv, samt bilder från gamla tiders Turin. Det finns även ett mysigt kafé i ett av rummen för att a en god fika.

Sankt John-kyrkan (Duomo di San Giovanni)

Denna legendariska kyrka är hem för den världskända Turinsvepningen, som är ett stort stycke tyg som har en avbild av en man, som tros vara Jesus Kristus. Turinsvepningen ligger i säkert förvar i ett valv under kyrkan. Den visas bara under väldigt speciella omständigheter och väldigt sällan. Sist Turinsvepningen visades var år 2000, och nästa gång den ska visas är mellan 10 april och 23 maj 2010. Du hittar mer information på den officiella sajten.