Om Turin

Storstaden Turin är en vacker stad i Piedmontregionen i nordvästra Italien. Turin var det moderna Italiens första huvudstad och är säte för bl.a. bilkoncernen Fiat och fotbollslaget Juventus. Den kände arkitekten Le Corbusier definierade Turin så här: ”staden med den vackraste naturliga omgivningen i världen”.

Geografi och klimat

Turin ligger i nordvästra Italien, endast ca 100 km från Frankrikes och Schweiz gränser. Turin är omgärdat av Alperna i väst och norr, och i öst domineras landskapet av kullar. Hela fyra stycken floder går genom staden: Po, Dora Ripara, Stura di Lanzo och Sangone.

Vintrarna är i Turin är kalla men torra, och somrarna milda runt kullarna och varma över slätterna. Det regnar mestadels under vår och höst. Det regnar inte så mycket under sommaren, men då är åskväder desto vanligare. Under vintrarna är det vanligt med dimma som kommer in från slätterna, och är ibland mycket tjock.

Ta dig till och från Turin

Turins internationella flygplats ligger ca 15 km norr om staden och har fått sitt namn från den tidigare italienska presidenten Sandro Pertini. Flygplatsen ligger i staden Caselle, som du enkelt når genom en motorväg mellan Turin och Caselle. Flera lågprisbolag har flighter till Turin som t.ex. Ryanair.

Italien är ett EU-land och därför behöver du ett pass eller ett internationellt id-kort för att kunna flyga dit. EU:s tullregler gäller för i- och utförsel av varor.

Historia

Området där Turin ligger fick sina första invånare någon gång före romartiden av ett keltoliguriskt folk som hette tauriner. Runt Jesu födelse grundades en romersk koloni vid namn Augusta Taourinorum, och i Turin syns fortfarande spår av den typiska romerska stadsstrukturen med rätvinkliga gator. Den äldsta stadsdelen heter Quartiere Romano som grundades någon gång år 28 av kejsaren Augustus. På 400-talet, efter romarrikets fall, bosatte sig langobarderna i staden. Sedan tog det Tysk-romerska riket över på tusentalet, och runt 1280 var det Savojen som styrde staden.

1563 blev Turin huvudstad för Savojen och det var under den tiden som flera av Turins palats och universitet byggdes. Flera hundra år senare, efter andra världskriget, flyttade hundratusentals italienare från de södra delarna av landet till Turin. Staden nådde en miljon invånare 1960 men under 70- och 80-talet försvann en fjärdedel av invånare p.g.a. krisen i bilindustrin. Idag har staden strax under miljon invånare.