Juventus F.C.

Staden är känd för två fotbollslag: Juventus F.C. och Torino F.C. Intressant är att dessa lag spelade Italiens första derby! Fotbollsklubben Juventus F.C. grundades av några studenter 1897. 1923 tog Agnelli-familjen, Fiats ägare, över klubben och har ägt den sedan dess.

Framgång

Juventus är Italiens mest framgångsrika klubb och den enda som har två stjärnor på tröjan, vilket betyder att de vunnit fler än 20 titlar. De närmaste konkurrenterna Milan och Inter, har 17 titlar var. Juventus som har fått smeknamnet Juve är Italiens, och ett av världens, mest framgångsrika fotbollsklubbar. Klubben ligger på sjätte plats på listan över flest internationella titlar. Fram till 2009 var Juventus den enda klubb i världen att vinna alla stora officiella mästerskap och turneringar för fotbollsklubbar.

Supportrar

Klubben har flest fans av alla klubbar i Italien och med sina 170 miljoner supportrar har klubben ett av det högsta supporterantalet i världen. Juventus hemarena är Stadio Olimpico di Torino, men en ny hemarena byggs för tillfället. Juventus värsta rivaler i italienska ligan är Inter, och matcherna mellan lagen brukar kallas Derby d’Italia (Italiens derby). Andra stora rivaler är den lokala klubben Torino, Milan, Roma och Fiorentina.

Skandalen 2006

2006 var Juventus med om en stor skandal vilket bidrog till att klubben dömdes för korruption och mutor. Domen blev bl.a. nedgradering till Serie B. Det tog dock inte länge för klubben att jobba sig tillbaka till Serie A, och är nu i toppen av ligan. Sveriges fotbollshjälte Zlatan Ibrahimovic spelade för Juventus innan han gick vidare till Inter efter skandalen.

Kuriosa

Idag är Juventus ett företag och listat på Milanobörsen. Juventus stod för en av världens dyraste spelarförsäljningar då de sålde Zinedine Zidane till Real Madrid för 725 miljoner kronor.

Fram till några år sedan var alla spelare i laget tvungna att ha kort hår och spelarnas kläder var sydda av berömda skräddare. Ett flertal av spelarna spelade i Juventus hela karriären och fortsatte sedan jobba på Fiat när karriären var över.